perjantai 12. syyskuuta 2008

BB, onko järkee vai ei?

BB on itsensä nolaamista, myötähäpeää, aivot narikkaan viihdettä, pornoa ja piilomainontaa. Se on ilmiö, joka näkyy mediassa kolmen kuukauden ajan kaikkialla. Viimeisten asukkaiden kasvot ja toilailut pysyvät muistissa ehkä pari viikkoa kauemmin kuin ensimmäisinä häädettyjen, mutta varmaa on, ettei ohjelmaa tiiviisti seurannutkaan pian muista asukkaista ketään.

Lähtisitkö sinä BB -taloon kuohuviinipalkalla? Tavallaan et menetä mitään, mutta et myöskään saavuta mitään, ellei Kadin päätymistä Subin interaktiiviseen tietovisaan pidetä saavutuksena. Miksi taloon siis oli tänä vuonna enemmän hakijoita kuin koskaan aiemmin? Olemmeko me suomalaiset oikeasti näin innokkaita ilmaisen viinan ja manipuloivan auktoriteetin perään?

Entä, onko BB:ssä asiasisältöä ja voiko sitä hyödyntää järkevän mediakasvatuksen aiheena? Mielestäni BB ei sinänsä pursua sisältöä, mutta sen kautta voi yläkoulussa/lukiossa pohtia monia kiinnostavia aiheita kuten esimerkiksi alkoholin käyttöä, yhdenillanjuttuja, kiusaamista ja vaikkapa ryhmädynamiikkaa. Nimenomaan mediakasvatuksen ja äidinkielen kannalta BB:stä saisi aikaan monta tehtävää: Etsi, missä kaikissa medioissa BB näkyy tällä viikolla. Poimi mielestäsi hurjin BB-otsikko. Kirjoita oma BB lööppisi jne. BB:n pohjalta voisi myös käsitellä piilomainontaa; Käykö katsojien tekemään mieli Subeja ja limsaa, kun asukkaat saavat niitä palkintoina? Nouseeko roskaruoan arvo, kun sitä pidetään palkintona?

Kiinostava aihe BB:n pohjalta on myös luennolla esiin tullut yksityisen ja julkisen välisen rajan hahmottaminen. Missä määrin asukkaat todella voivat vaikuttaa talon tapahtumiin tai kuvaan, joka heistä ulkomaailmaan muodostuu? Mitä, jos asukkailla olisi täysi mahdollisuus itse valita ja vaikuttaa tapahtumiin eli vaikkapa kuukausi, jolloin R-kioskille voi mennä milloin tahansa (kuka muuten tekee ruokaostokensa aina ärrältä??), sieltä voi ostaa mitä tahansa, ei ole viikkotehtäviä, vaan esim. normaalit joka kodista löytyvät lautapelit tms. Kiinnostaisi, mitä BB:ssä silloin tapahtuisi? Olisivatko kaikki humalassa koko ajan, kun alkoholia saa vapaasti vai kehittyisikö asukkaiden välille toisenlainen yhteys ja oma kontrolli tulevaan? Nythän he eivät voi kovinkaan pitkälle elämäänsä suunnitella, koska Isoveli voi minä hetkenä hyvänsä pistää kuviot aivan uusiksi.

Ei kommentteja: